Orgonabemutató a Kalocsa, Nagyboldogasszony Főszékesegyház Angster orgonáján

2024.05.18-án

Belépés díjtalan!

Orgonista: Hegedűs Gábor

Szeretnénk bemutatni e csodálatos hangszer megszólaltatóját, Hegedűs Gábor orgonistát, a Zeneművészeti Akadémia növendékét. Méltó utóda világhírű orgonaművészünk, Leányfalusi Vilmos karnagynak, aki több, mint 50 évet szolgált itt, papként s orgonaművészként, aki 2023. évben hunyt el.
Az ő nyomdokán halad s fejlődik orgonistánk, Gábor, tehetségét a következő darabok bemutatásával
hallhatjuk:

J. S. Bach - c-moll prelúdium és fúga BWV 546
J. S. Bach - Air a D-dúr szvitből
T. Dubois - In Paradisum
J. Bonnet - Matin Provencial
Ch. M. Widor - Andante Cantabile a 4. orgonaszimfóniából
Ch. Tournemire - Choral Alleluiatique

Hallgassák szeretettel!

2009-2016-ig tartó átfogó restaurációnk során a főtemplom teljességében megújult, mely során az Angster-Orgonagyár egyik legnagyobb, fennmaradt romantikus hangszere, a kalocsai Angster-orgona, teljes szerkezetében megújult.

Az orgonaszekrény felső aranyozott díszítményei közepén Haynald Lajos érsek címere látható, akinek nevéhez fűződik a hangszer mai arculata. 1876-ban rendelte meg azt a pécsi Angster Józseftől.

Több átépítés és bővítés után ma a hangszer 3 manuálos/pedálos játszóasztallal rendelkezik, 66 sípsora van. Ma mindösszesen 4430 síp vár arra, hogy a művész megszólaltassa. A legnagyobb síp több mint 5 méteres, a legkisebb síp alig 1 cm-es. Az elektro-pneumatikus rendszerű hangszer orgona elektronikával, gazdag hangszínkombinációs szerkezettel, úgynevezett ’setzer-kombinációval’ rendelkezik. A felújított sípok mellé, a hangzásvilág bővítésére úgynevezett spanyol Trombita 8’ regiszter az orgonaszekrény belsejébe épült be, a szem elől elrejtve.

Ezzel még teljesebben szólalnak meg e hangszeren orgonistánk, Hegedűs Gábor művészi játékai.

 

 

A Fiatal Numizmaták Konferenciáját (FNK), 2024-ben az Astriceum Érseki Múzeum szervezi, amely immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre.

Az FNK célja egyrészt tematikus megnyilatkozási felületet nyújtani a pályájuk elején járó kutatóknak, másrészt elősegíteni az ígéretes tehetségek szakmai fejlődését. Célja továbbá az is, hogy a legújabb kutatási eredmények minél szélesebb körben váljanak ismertté és alkalmazottá.

 

A konferencia fővédnökei:
Dr. Latorcai Csaba közigazgatási és területfejlesztési miniszterhelyettes
Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek és metropolita, múzeumigazgató

A konferencia időpontja: 2024. november 11–12. (hétfő–kedd)

 

A konferencia helyszíne: Astriceum Érseki Múzeum, Konferenciaterem (földszint) (6300 Kalocsa, Szentháromság tér 2–3.)

Az FNK előadója lehet bármely bölcsész, aki tudományosan megalapozott numizmatikai kutatásokkal foglalkozik, elvégezte legalább az alapképzést (BA) vagy hat félévet sikeresen abszolvált osztatlan és/vagy tanár szakos képzésben, és a konferencia időpontjáig 40. életévét még nem töltötte be. Jelentkezni jelentkezési lap kitöltésével és az előadás absztraktjának megküldésével lehet. A jelentkezés elfogadásáról a benyújtott absztraktok alapján a szekcióelnökökből álló eseti tudományos bizottság dönt.

A konferencia nyelve: az absztraktokat és a vetített prezentációkat (ppt) angol nyelven kell elkészíteni, az előadás más nyelven is megtartható.

A konferencia tervezett szekciói: Ókor (1), Középkor (2), Kora újkor (3), Újkor (4)

A konferencia előadásainak szerkesztett változatát nyomtatott kötet formájában fogjuk megjelentetni.

A külföldi jelentkezők számára – korlátozott számban – szállást tudunk biztosítani.

A jelentkezési lap a következő linken érhető el: https://forms.gle/QYQMvxnBK9XVCnm37

A konferenciával kapcsolatos bármilyen kérdést, érdeklődést az alábbi címen várunk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Jelentkezési határidő: 2024. szeptember 20.